Sötét felhők a KATA-sok egén

2019.12.04 23:34

Megrázó híresztelés került ki a köztudatba. Egyelőre nem tudni, hogy ezekből mennyi és mikor valósul meg, de jelenleg érdemes számolni vele, a tervezés során.

 

Arra nem pazarolnék időt, hogy elemezzem, mit állít a Pénzügyminisztérium, a kormányszóvivő, vagy a NAV, illetve, hogy mit cáfol. Arra sem kívánok kitérni, hogy ezek az állítások és cáfolatok, mennyire vannak szinkronban egymással. Feleslegesnek tartom latolgatni az esélyeket erre vonatkozóan. Mégis kötelességemnek érzem szót ejteni a hírről. Az egyik legfontosabb hitvallásom: számíts a legrosszabbra, de reméld a legjobbat. Ennek fényében teszem közzé az alábbiakat:

 

Tehát mindenképp várható valamilyen jogszabályi módosítás (már évek óta lebeg a levegőben). Melyek ezek?

  1. Keretnövelés: ezzel együtt, a havi KATA összege is emelkedne.
  2. A "bújtatott munkaszerződés" megítélése tekintetében, a 7 kizáró feltétel közül, eddig 2-nek kellett teljesülnie, hogy egy vállalkozói kapcsolatot a NAV ne minősítsen át munkaviszonnyá. A jövőben legalább 4 feltételnek kellene teljesülnie.
  3. 40%-os, emelt adót kellene fizetni: ha a KATA-s adózó a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egyetlen ügyfélnek, mely bevétel, az éves bevételének több, mint 50%-át jelenti.
  4. Szintén 40%-os adót kellene fizetni, összeghatártól függetlenül: ha a KATA-s adózó olyan vállalkozásnak számláz, amellyel munkaviszonyban áll, vagy már ugyan megszűnt a munkaviszonya, de a munkaviszony megszűnésének dátumától számítottan, nem telt el két év. Ebben az esetben, a számlát kifizető munkáltató/volt munkáltató vonná le és vizetné be a NAV felé.
  5. 2021-től, mindenki csak 1 helyen lehetne KATA-s vállalkozó. Tehát, ha egy KATA-s egyéni vállalkozó, kültag egy Bt-ben, amelyik szintén a KATA szerint adózik, akkor választania kellene, hogy a jövőben, melyik jogviszony tekintetében kíván KATA-s adózási módot választani. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy mindkét esetben kiesik a KATA hatálya alól.


Hangsúlyozom, hogy ezzel kapcsolatban még semmi sem biztos, de mindenképp érdemes tudni róla.