Miért fontos a megfelelő könyvelő kiválasztása? (kapucsínóhoz)

2016.06.10 00:45

Mindjárt egy példával tenném szemléletesebbé a helyzetet bár, mint minden példa ez is sántít kicsit. Tételezzük fel, hogy pénzt és energiát nem kímélve, felépítettünk egy családi házat. Szépen be is rendeztük. Tűzhely, mosógép, tv és minden, ami a kényelmes élethez kell. Munkánk jutalmaként úgy döntünk, hogy megajándékozzuk családunkat és magunkat egy hosszabb nyaralással. (Mondjuk ez manapság, hazánkban kissé utópisztikus példa, de azért erőltessük meg a fantáziánkat!) Felteszem a kérdést: Van-e olyan ember, aki ezek után a házkulccsal a kezében kiáll az utcára, és a járókelők közül kiválaszt egy barátságos arcú, megbízhatónak látszó idegent, majd a kezébe nyomja a kulcsokat azzal, hogy néhány hétig vigyázzon a házára, míg ők távol vannak? Gyanítom, nem szükséges megválaszolnom a fenti kérdést… Ezek után térjünk át a valóság talajára!

Minden cégtulajdonosnak, aki a versenyszférában működik, egyik legfontosabb - vagy épp a legfontosabb- célja, hogy hasznot termeljen. Sokan, szinte minden vagyonukat és energiájukat befektetik egy új vállalkozás beindításába, melynek sikerétől, akár több család léte is függhet. Ahhoz, hogy ez a gépezet olajozottan működjön, nem elég a tulajdonosok és a dolgozók lelkiismeretes munkája. A sikerhez nagyban hozzájárul, egy megfelelően kiválasztott könyvelő is. Jó választás esetén, bármikor megbízható vezetői információkat kaphat, nem kell számítania különböző adóbírságra, időben értesül az adójogszabályi változásokról, tanácsokat kap az adóoptimalizálás tekintetében, és még hosszan sorolhatnám. A hibás választás folyamatos bosszankodást vonhat maga után, nem várt pénzkiadásokkal egybekötve. Szélsőséges esetekben, akár olyan sokkoló élményekhez is vezethet, mint az adószám felfüggesztés, vagy akár egy csődeljárás. És ebben most nincs semmi túlzás!

Tehát kardinális kérdés, hogy egy vállalkozás kit bíz meg a könyvelési és adózási feladatok ellátásával. Ez a tény viszont számos új kérdést vet fel. Honnan lehet tudni, hogy ki a jó szakember? Hogy lehet kiválasztani a vállalkozás számára megfelelő szakembert? Mikor érdemes, vagy kell könyvelőt váltani? Mennyi pénzt áldozzon erre a cég?

Ezen, és más egyéb kérdések megválaszolásában is segítséget kaphat a későbbiekben.