Jelentős változások 2020.07.01-től

2020.06.24 22:03

TB és járulék változások, 2020. július 01-től

Kötelező minimum járulék, a részmunkaidősök tekintetében

A minimálbér 30%-a, jelenleg 48.300,-ft után lesz kötelező a TB járulék levonása és a munkáltatói szociális hozzájárulás (szocho) megfizetése is. Tehát minden alkalmazott (alkalmazott jogviszonyban lévő ügyvezetőkre is alkalmazni kell) után meg kell fizetni a (kerekítve) 9 ezer forintos TB járulékot. Így akinek a bruttó bére alacsonyabb 48.300 forintnál, csökkenni fog a nettó jövedelme. Akinek több részmunkaidős munkahelye van, ott mindegyik helyen fentiek szerint kell eljárni.

TB járulék

A járulékok összevonásra kerülnek július 1-től. Új néven, 18,5% mértékű TB járulékot kell majd fizetni. Ez nem jelent többlet adót, a 10% nyugdíjbiztosítás + 7% egészségbiztosítás + 1,5% munkaerőpiaci járulék kerül összevonásra.

Nem munkaviszonyban foglalkoztatott vállalkozók járulékai
Tagi jogviszonyban biztosított társas vállalkozók (egyéni vállalkozók is) esetében, megszűnik az egészségbiztosítási járulék számításánál a 1,5-szeres szorzó. Ettől függetlenül, a szociális hozzájárulás tekintetében marad az 1,125-szeres szorzó.

Nyugdíjas társas vállalkozó (egyéni vállalkozó is) esetén, megszűnik a havi egészségügyi szolgáltatási járulék (jelenleg 7.710,- forint). A felvett jövedelem után, csupán a 15% SZJA-t kell megfizetni.  

Magánszemélyekkel kapcsolatos változások

Abban az esetben, ha valakinek megszűnik a biztosítási jogviszonya (pl.:munkahely), már az azt követő naptól köteles fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (7.710,- forint, jelenleg). Korábban a kötelezettség keletkezése előtt, 45 nap türelmi idő volt. Ezzel együtt megszűnik a bejelentési kötelezettség is, mivel a NAV fogja kiküldeni a kötelezettségre vonatkozó értesítést. A TAJ kártya elveszti érvényességét három hónapos tartozás esetén.

 

Számlázással kapcsolatos változások 2020.07.01-től

 

Számlakibocsátói oldal

Minden, belföldi adóalany részére kiállított számla tekintetében, adatot kell szolgáltatni a NAV részére. Az adatszolgáltatási kötelezettség független az áfa tartalom mértékétől.

Az adatszolgáltatás feltétele, hogy minden adóalanynak (az alanyi mentes adózó is adóalany), regisztrálnia kell a NAV online számla rendszerébe.

Aki megfelelő számlázó programmal rendelkezik és azt „összeköti” a NAV rendszerével, úgy más teendője már nem is lesz, hisz a program automatikusan továbbítja a kötelező adatokat, a NAV részére.

Aki továbbra is kézi számlatömböt használ (ezt nem tiltja a törvény), úgy minden számlát be kell rögzítenie kézzel, a NAV rendszerébe. 500eft alatti áfa tartalom esetében, erre 4 nap áll rendelkezésre, míg az összeghatárt elérő, illetve azt meghaladó áfa tartalom esetén, az adatszolgáltatásra, csupán 1 napja van a vállalkozónak.

Rendkívül fontos, hogy minden vállalkozás maradéktalanul eleget tegyen a kötelezettségnek, mivel a mulasztásokat komolyan bünteti a NAV. Egyéni vállalkozás esetén, számlánként 200.000,- forintig, mindenki másnál 500.000,- forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Jó hír, hogy a NAV, 2020.09.30-ig türelmi időt ad a vállalkozásoknak, így az esetleges hiányosságokat, eddig az időpontig nem szankcionálja.

Számlabefogadói oldal

Minden olyan befogadott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, mely tekintetében a vállalkozás, élt az adólevonás jogával. Ennek legfontosabb feltétele, hogy a számla kibocsátójának adószáma, szerepeljen a számlán. Adószám hiányában, a NAV a számlát befogadó, adólevonási jogát elvitathatja.