Hogyan válasszon jó könyvelőt? (kapucsínohoz)

2017.03.15 18:45

Egy sikeres cég mögött, minden esetben működik egy jó ügyvéd és egy jó könyvelő. Jó könyvelőt találni azonban nem egyszerű feladat. Ebben szeretnék segítséget nyújtani.

 1. Kölcsönös szimpátia. Fontos, hogy a cégvezető és a könyvelő, értse és jól megértse egymást. A két fél kiegyensúlyozott együttműködése elkerülhetetlen. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, nem is érdemes tovább menni, hisz hiába felelne meg a könyvelő minden egyéb más kritériumnak, az együttműködés biztosan nem lenne felhőtlen.
 2. A könyvelő (vagy a könyvelőira vezetője) rendelkezzen a kötelező szakmai képesítéssel. Szerepeljen a regisztrált könyvelők, vagy könyvvizsgálók névsorában. A névsorban való szereplés feltétele a megfelelő szakmai végzettség, illetve a rendszeres továbbképzéseken való részvétel. Itt ellenőrizheti a névjegyzékeket: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/nevjegyzek-konyvviteli-szolgaltatast-vegzok ; https://www.mkvk.hu/szervezet/tagozatok 
 3. Szerződéskötés a két fél között. Rendkívüli fontossággal bír a szerződéskötés, mely szabályozza a két fél kapcsolatát, a kötelességeket, a jogokat, a határidőket, a vállalási díjat és egyebeket, hogy mindkét fél pontosan tudja, mit várhat el a másiktól. A szerződés hiánya félreértésekhez vezethet, mely mindenképp rossz hatással van az együttműködésre.
 4. A könyvelő, vagy könyvelőiroda, rendelkezzen szakmai felelősségbiztosítással. Amennyiben a könyvelő hibázik, az adóhatóság elsőként nem őt, hanem a vállalkozást bünteti. Az a könyvelő, aki mögött szakmai felelősségbiztosítás áll, át tudja vállalni az esetleges bírságot, így az nem a vállalkozást terheli.
 5. Vállaljon anyagi felelősséget a munkájáért. Az anyagi felelősségre vonatkozó kitételeket feltétlenül szerepeltetni kell a szerződésben, mivel a felelősséget a Ptk. szabályozza, de az anyagi felelősséget nem.
 6. A könyvelő kötelezze magát a titoktartásra. Ez a titoktartás terjedjen ki az elévülési időn túlra, illetve az esetleg szerződésbontást követő időszakra is.

Amennyiben a könyvelő, vagy könyvelőiroda a fentiek közül akár csak egy feltételnek nem felel meg, úgy erőteljesen javallott másik szolgáltatót keresni.

 1. A vállalkozás igényeinek megfelelő könyvelési szoftvert használ-e? Számos könyvelésre alkalmas szoftver létezik. Vannak köztük integráltak, melyek lényegesen csökkentik az emberi hiba lehetőségét. Az adatok egyszer kerülnek rögzítésre, és ezt követően a különböző modulok, a megfelelő módon kezelik azokat. Léteznek felhő alapú programok is, melyek lehetővé teszik, hogy a cégvezető bármikor betekinthessen a saját könyvelési anyagába. Érdemes tisztázni azt is, hogy a program képes-e olyan kimutatások készítésére, melyre a cégvezetőnek szüksége van.
 2. Képviseli-e az adóhatóság előtt? A szakszerű képviselet időt és energiát takarít meg a vállalkozás vezetőjének számára.
 3. Könnyen elérhető-e a könyvelő? Célszerű olyan könyvelőt választani, aki több csatornán is elérhető (személyesen, telefonon, online), mivel időről-időre akadhatnak sürgős problémák, melyek azonnali megoldást kívánnak.
 4. A könyvelő csapatban dolgozik-e, vagy egyedül? Az adott forma megfelel a vállalkozás vezetőjének?  Mindkét működési formának vannak előnyei és hátrányai is, melyek az igények szerint mérlegelni érdemes.
 5. Kínál-e többlet szolgáltatást az alapvető számviteli szolgáltatásokon túl?
 6. Rendszeresen, és időben megkapja-e a szükséges információkat? Amennyiben a cégvezető határidőre leadja a szükséges iratokat, joggal várhatja el, hogy a számára fontos információkat határidőre megkapja a könyvelőtől.
 7. A könyvelő a saját ügyfélkapuját használja-e?
 8. Az elvégzett munkával arányos-e a könyvelési díj?

A 7-14. pontokra legalább négy esetben kell „igen” választ adnia ahhoz, hogy ne kezdjen el azonnal új könyvelőt keresni.    

—————

Vissza