2017.03.15 18:45

Hogyan válasszon jó könyvelőt? (kapucsínohoz)

Egy sikeres cég mögött, minden esetben működik egy jó ügyvéd és egy jó könyvelő. Jó könyvelőt találni azonban nem egyszerű feladat. Ebben szeretnék segítséget nyújtani.

 1. Kölcsönös szimpátia. Fontos, hogy a cégvezető és a könyvelő, értse és jól megértse egymást. A két fél kiegyensúlyozott együttműködése elkerülhetetlen. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, nem is érdemes tovább menni, hisz hiába felelne meg a könyvelő minden egyéb más kritériumnak, az együttműködés biztosan nem lenne felhőtlen.
 2. A könyvelő (vagy a könyvelőira vezetője) rendelkezzen a kötelező szakmai képesítéssel. Szerepeljen a regisztrált könyvelők, vagy könyvvizsgálók névsorában. A névsorban való szereplés feltétele a megfelelő szakmai végzettség, illetve a rendszeres továbbképzéseken való részvétel. Itt ellenőrizheti a névjegyzékeket: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/nevjegyzek-konyvviteli-szolgaltatast-vegzok ; https://www.mkvk.hu/szervezet/tagozatok 
 3. Szerződéskötés a két fél között. Rendkívüli fontossággal bír a szerződéskötés, mely szabályozza a két fél kapcsolatát, a kötelességeket, a jogokat, a határidőket, a vállalási díjat és egyebeket, hogy mindkét fél pontosan tudja, mit várhat el a másiktól. A szerződés hiánya félreértésekhez vezethet, mely mindenképp rossz hatással van az együttműködésre.
 4. A könyvelő, vagy könyvelőiroda, rendelkezzen szakmai felelősségbiztosítással. Amennyiben a könyvelő hibázik, az adóhatóság elsőként nem őt, hanem a vállalkozást bünteti. Az a könyvelő, aki mögött szakmai felelősségbiztosítás áll, át tudja vállalni az esetleges bírságot, így az nem a vállalkozást terheli.
 5. Vállaljon anyagi felelősséget a munkájáért. Az anyagi felelősségre vonatkozó kitételeket feltétlenül szerepeltetni kell a szerződésben, mivel a felelősséget a Ptk. szabályozza, de az anyagi felelősséget nem.
 6. A könyvelő kötelezze magát a titoktartásra. Ez a titoktartás terjedjen ki az elévülési időn túlra, illetve az esetleg szerződésbontást követő időszakra is.

Amennyiben a könyvelő, vagy könyvelőiroda a fentiek közül akár csak egy feltételnek nem felel meg, úgy erőteljesen javallott másik szolgáltatót keresni.

 1. A vállalkozás igényeinek megfelelő könyvelési szoftvert használ-e? Számos könyvelésre alkalmas szoftver létezik. Vannak köztük integráltak, melyek lényegesen csökkentik az emberi hiba lehetőségét. Az adatok egyszer kerülnek rögzítésre, és ezt követően a különböző modulok, a megfelelő módon kezelik azokat. Léteznek felhő alapú programok is, melyek lehetővé teszik, hogy a cégvezető bármikor betekinthessen a saját könyvelési anyagába. Érdemes tisztázni azt is, hogy a program képes-e olyan kimutatások készítésére, melyre a cégvezetőnek szüksége van.
 2. Képviseli-e az adóhatóság előtt? A szakszerű képviselet időt és energiát takarít meg a vállalkozás vezetőjének számára.
 3. Könnyen elérhető-e a könyvelő? Célszerű olyan könyvelőt választani, aki több csatornán is elérhető (személyesen, telefonon, online), mivel időről-időre akadhatnak sürgős problémák, melyek azonnali megoldást kívánnak.
 4. A könyvelő csapatban dolgozik-e, vagy egyedül? Az adott forma megfelel a vállalkozás vezetőjének?  Mindkét működési formának vannak előnyei és hátrányai is, melyek az igények szerint mérlegelni érdemes.
 5. Kínál-e többlet szolgáltatást az alapvető számviteli szolgáltatásokon túl?
 6. Rendszeresen, és időben megkapja-e a szükséges információkat? Amennyiben a cégvezető határidőre leadja a szükséges iratokat, joggal várhatja el, hogy a számára fontos információkat határidőre megkapja a könyvelőtől.
 7. A könyvelő a saját ügyfélkapuját használja-e?
 8. Az elvégzett munkával arányos-e a könyvelési díj?

A 7-14. pontokra legalább négy esetben kell „igen” választ adnia ahhoz, hogy ne kezdjen el azonnal új könyvelőt keresni.    

—————

Vissza


Elérhetőség

Mű-Kö Műszaki, Könyvelő és Tanácsadó Bt.

2440 Százhalombatta, Iparos u. 11. Batta-Intech Vállalkozási központ, 107-es szoba

36 30 634 47 95


 

Köszöntjük Önt a Mű-Kö Műszaki, Könyvelő és Tanácsadó Bt. – Szűcs Csilla- honlapján!