Fontos figyelemfelhívás

2021.03.13 01:36

Az utóbbi időszakban sokat változtak a számlázás szabályai, illetve az áfa bevallás elkészítésének előírásai. Ezzel egyidőben számos kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy a NAV miként fogja kezelni ezt a megváltozott helyzetet. Néhány esetben, - a gyakorlati példák alapján - már határozottan körvonalazódni látszik az adóhatóság álláspontja. Ezeket most szeretném közzétenni annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a többlet adófizetési kötelezettségek, sorozatos vizsgálatok és esetleges bírságok.

Amennyiben a költség számlákon (kiadás) nincs feltüntetve a vevő adószáma, elsődleges megoldás, hogy a számlát javíttatni kell. Ennek hiányában, a hibásan kiállított számla csak az alábbiak szerint számolható el a könyvelésben:

  • Az áfa összege nem vonható le.
  • A számlát, az év végi KIVA, vagy TAO bevallásban, adóalap növelő tételként kell figyelembe venni.

A lejelentett költség számlákat (kiadás) a NAV ellenőrzi és figyeli (szűri), hogy beleillik-e az adott vállalkozás profiljába, illetve tevékenységi körébe. Amennyiben azt tapasztalja, hogy „oda nem illő” költség számla kerül elszámolásra, nyilatkoztatja az adott vállalkozást - egyelőre szúrópróba-szerűen - és a választól függően indít vizsgálatot, vagy nyilatkoztatás nélkül, azonnal jogkövetési vizsgálatot indít. A javaslatom és a kérésem az lenne, hogy abban az esetben, ha valami „kétséges” szolgáltatást kíván valaki igénybe venni, árut kíván vásárolni, előbb mindenképp egyeztessen velem. A cél, hogy szükség esetén, védhetően indokolható legyen az adott kiadás. Ilyen lehet például:

  • kávéfőző vásárlás;
  • szemüveg (nem munkavédelmi) vásárlása - szigorú szabályokat kell betartani;
  • tulajdonos(ok) lakcímétől nem elkülöníthető székhely, vagy telephely berendezése, felújítása, rezsi költsége stb.

Amennyiben mégis olyan szolgáltatás, vagy áru kerül megvásárlásra, melynél nem lehet egyértelműen indokolni, hogy a vállalkozás érdekében merül fel, az alábbiak szerint kell eljárni:

  • Az áfa összege nem vonható le.
  • Az adott költséget, vagy ki kell számlázni bruttó + áfa összegben a magánszemély felé, akinek az érdekében valójában felmerült a költség (akihez köthető), vagy bérként kell elszámolni, annak minden adóvonzatával.

A tulajdonos és a cég vagyonának „keveredését” el kell kerülni! Az kisebb probléma, ha egy céges költséget a vállalkozás tulajdonosa a saját bankkártyájával egyenlít ki, ám a NAV szempontjából ez is figyelemfelkeltő. A nagy gondot az jelenti, ha valaki céges bankkártyával, vagy céges bankszámláról vásárol magán célra. A legjobb esetben is, bérnek minősíti ezeket a kiadásokat a NAV, és visszamenőleg megfizetteti az adókat, járulékokat, valamint pótlékokat.

 

Akinek kérdése, vagy észrevétele lenne a fentiekkel kapcsolatban, örömmel állok rendelkezésére!